Kleine, niet eens zo opvallende gedenkstenen, ingemetseld in trottoirs. De struikelstenen liggen vlak in de straat, gelijk met de andere bestrating, maar vallen op door hun kleur en de lichtweerkaatsing. Dit trekt de aandacht van voorbijgangers en die worden zo uitgenodigd om erbij stil te staan. Om het te kunnen lezen, moet je door de knieën en het hoofd buigen. Je buigt op deze manier als het ware voor het slachtoffer. Het struikelen is dus niet letterlijk struikelen, maar symbolisch.
Oorspronkelijk heten ze “Stolpersteine” (stolpern betekent struikelen) naar een initiatief van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig.
Met een struikelsteen houden we een herinnering levend aan slachtoffers van het naziregime, onder wie Joden, zigeuners, verzetsmensen en mensen die vervolgd werden om hun seksuele geaardheid, geloof of handicap.
Struikelstenen zijn kleine keien van 10x10x10 centimeter, bedekt met een messing plaatje waarin de naam, geboortedatum, deportatiedatum, plaats en datum van het overlijden zijn gestanst.
In meer dan 25 Europese landen liggen struikelstenen. In 2007 zijn de eerste struikelstenen in Nederland geplaatst. In de gemeente Eemsdelta zijn struikelstenen gelegd in Appingedam, Borgsweer, Delfzijl, Garrelsweer, Middelstum, Termunterzijl en Woldendorp. Ze zijn te vinden op de Struikelstenenkaart van Eemsdelta.
Meer achtergrondinformatie is te vinden op:
Struikelstenen Borgsweer, Woldendorp en Termunterzijl
Struikelstenen Appingedam
VVV Eemsdelta heeft een wandelroute Joods Appingedam ontwikkeld en is gratis verkrijgbaar bij de verschillende VVV-informatiepunten.