Boerderij Korendijk, Omtadaweg 6, ‘t Zandt
Een villaboerderij van het kop-hals-romp type, dat zijn huidige vorm kreeg in 1927. De Damster architect maar geboren Lopster Evert Rozema ontwierp het voorhuis in de stijl van de Groninger Amsterdamse School. De boerderij is een rijksmonument.
De boerderij werd in meerdere fasen gebouwd. Omstreeks 1780 werd de heerd gebouwd als kop-hals- boerderij, ter vervanging van een ouder gebouw dat midden op het heem lag. In 1906/1907 werd aan de noordzijde van het voorhuis een kamer aangebouwd en in 1927 kreeg het voorhuis na een verbouwing in opdracht van I. H. Huizinga, het huidige uiterlijk. Om bouwsporen te verhullen werden de muren wit geschilderd. Het houtwerk werd bruin en oranje, een kleurencombinatie die Rozema vaker toepaste. Ook de houten profilering tussen de vensters is kenmerkend voor Rozema en verwijst naar zijn tijd in voorm. Nederlands-Indië. Van de twee schuren werd in 1991 één afgebroken en de andere zes vakken tellende schuur werd terug gerestaureerd in oude staat.
De architect Evert Rozema (1892-1964) neemt een bijzondere plaats in onder de Groninger Amsterdamse School architecten. Hij werkte dichtbij een van de belangrijkste inspiratiebronnen van de Amsterdamse School: de traditionele Indonesische bouwkunst. Hij werkte van 1919 tot 1922, eerst in Blitar en later bij het architectenbureau van J.J. Job en H. Th. Sprey in Surabaya in Oost-Java. Rozema ontwierp er woningbouw en villa’s maar ook pakhuizen en kantoorgebouwen. Evenals de Amsterdamse School architecten van het eerste uur, had Rozema grote bewondering voor de oosterse gemeenschapshutten met hun grote gebogen strodaken en knap houtsnijwerk. We zien die fascinatie terug in het voorhuis van de heerd Korendijk maar ook in de met hout beklede verdieping van het dubbele woonhuis aan de Wijkstraat 37-39 in Appingedam.
De heerd Korendijk ligt op een ruim erf dat deels dubbel is omgracht met op de singelbeplanting. Ten zuiden van de boerderij is de appelhof en over de gracht is een dobbe of poel, een drinkplaats voor het vee. De voortuin werd oorspronkelijk vormgegeven door de landbouwer Onne Elema uit Spijk, die meer siertuinen in de omgeving ontwierp.
In het interieur zijn onder meer van belang: in de woonkamer de blinden, het balkenplafond, de marmeren schouw, in de rechter kamer de marmeren schouw en in de hal de houten tochtdeuren met roedeverdeling en glas-in-lood.
De villaboerderij is van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde: als voorbeeld van een villaboerderij uit 1927 in de provincie Groningen in een regionale Amsterdamse School-stijl, vanwege de opvallende vormgeving en fraaie detaillering, vanwege de vrij hoge mate van gaafheid van exterieur en delen van het interieur, als goed voorbeeld binnen het oeuvre van E. Rozema en vanwege de bijzonder mooie ligging op een zeer ruim perceel aan de oostelijke uitvalsweg van ’t Zandt.
Architect: Evert Rozema