Poortgebouw Asinga, Burchtstraat 17, Middelstum
Dit gebouw hoorde bij de borg Asinga uit 1611, die in 1744 werd afgebroken. Het water dat van het poortgebouw tot de kerk loopt was oorspronkelijk de noordelijke gracht van deze borg. Na de Reformatie deed het poortgebouw een tijdje dienst als katholieke schuilkerk. In 1927 werd het gerestaureerd en kwam het aangebouwde huis tot stand naar een ontwerp van de Middelstumer architect P. Tilbusscher. Het poortgebouw werd in 1979-1981 opnieuw gerestaureerd. Het voormalige borgterrein is nu gedeeltelijk bebouwd, gedeeltelijk park. Het poortgebouw dat particulier bewoond wordt, is een rijksmonument.
De voormalige borg Asinga heeft een lange geschiedenis. Al in 1323 komt de naam Asego voor, en waarschijnlijk is de Asingaheerd daarnaar genoemd. De naam Asinga is nauw verbonden met de naam Ewsum, door onderlinge huwelijken maar ook onderlinge twisten. In de 16de eeuw is op het terrein van de Asingaheerd, vlak bij de borg Ewsum, een stenen huis gebouwd door Hercules van Ewsum, zoon van de pastoor van Middelstum. In 1611 is het poortgebouw uitgebreid met een verdieping, bedoeld als schuilkerk voor de katholieken in Middelstum en omgeving. In de voorgevel verwijst het jaartal 1611 met familiewapens daarnaar. Tijdens de restauratie in 1926 zijn sporen gevonden van de uitoefening van de katholieke godsdienst.
Het poortgebouw met rondboogdoorgang is, aan voor- en achterzijde dichtgezet en ingericht als woonhuis. In 1863 werden aan de poort een ruim middenhuis en een grote schuur gebouwd met stalling voor paarden en vee. Tussen 1869 en 1877 werden gedeelten van het terrein verkocht voor de bouw van een gereformeerde kerk en school. In 1926 werd het overgebleven complex verkocht aan mejuffrouw A. Vinhuizen. Zij heeft de gebouwen uit 1863 laten afbreken en het poortgebouw grondig laten restaureren. In 1972 is het gebouw gekocht door de heer C. Reinders die het poortgebouw opnieuw heeft laten restaureren. Daarbij is de kerkzaal in oorspronkelijke staat teruggebracht.
Het borgterrein van Asinga is nu deels bebouwd en deels als park ingericht. De borg heeft op een hoogte gestaan, het hoge heem. De hoogte is geslecht om de binnengracht te dempen. Dit terrein is nu lager dan het overige gedeelte van het park.
Het Asingapark is in 2016 geheel vernieuwd. De paden zijn opgeknapt, er zijn bomen en struiken geplant en er is een brug geplaatst als verbinding tussen het park en de Burchtstraat. Een onderdeel van de vernieuwing was het zichtbaar maken van de contouren van de borg Asinga door middel van het kunstobject d’Ol Börg van de Middelstumer kunstenaar Paul Rinket, dat in 2018 werd onthuld.