Gemeente Eemsdelta Logo dat naar de hoofdpagina leidt presenteert:

STAAT IN EEMSDELTA

Kunst en architectuur in Eemsdelta

vergroot

afdrukken Woonhuis

Architectuur
toon vergroting Woonhuis
toon vergroting Woonhuis

Woonhuis, Stationslaan 6, Loppersum
In opdracht van de boerenfamilie Elema werd deze rentenierswoning gebouwd in 1900 op de hoek van de Stationslaan en de Parallelweg, in een gebied met bijzondere stedenbouwkundige en architectonische waarden.
Het pand is opgetrokken in een eclectische stijl waarin neorenaissance elementen zijn te herkennen.
De woning bestaat uit een voor- en een achterhuis, deels onderkelder, en is opgetrokken in rode baksteen op een gepleisterd trasraam met blokmotieven. Het heeft een afgeplat schilddak met een dakbedekking van schubvormige leien, een houten kroonlijst en aan de noord- en zuidzijde een dakkapel met venster en decoratieve windveren, omlijst door pilasters met blokmotieven. De gevels worden geleed door getoogde samengestelde H- en getoogde T-vensters, alle met gepleisterde omlijsting met frontonvorm.
De entree in een portiek bevindt zich centraal in de voorgevel (westgevel) met twee houten paneeldeuren met daarin klassieke motieven, gietijzeren panelen en een getoogd bovenlicht. Voor de deur een vier treden hoge natuurstenen stoep, een zwart/gele tegelvloer en een gepleisterd muurtje met houten balustrade. Boven de entree is de gevel doorgetrokken en wordt beƫindigd door een houten fronton en omlijst door gepleisterde pilasters met blokmotieven. Het balkon wordt ondersteund door twee vierkante pijlers met blokmotieven; twee openslaande houten deuren waarin glas; houten balustrade. Links van de entree een samengesteld H-venster. In het vooruitspringende rechter geveldeel een samengesteld H-venster en aan de zijkant een getoogd H-venster onder strek.
In 1964 werden een douche en toilet ingebouwd. In 1965 werd rechts achter een garage gebouwd. Deze komt wegens te weinig architectonische waarde en te geringe ouderdom niet voor bescherming van rijkswege in aanmerking.

In het interieur zijn onder meer van belang: in de hal de houten paneeldeuren waarboven een decoratief houten fronton, het gestucte plafond en de houten trap, in de kamers de houten en marmeren schouw.
De rentenierswoning is van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde: als voorbeeld van een rentenierswoning uit 1900 waarin Neorenaissance elementen zijn te herkennen in de provincie Groningen, vanwege de bijzondere vormgeving en detaillering, vanwege de vrij hoge mate van gaafheid van exterieur en delen van het interieur en vanwege de beeldbepalende ligging op de hoek van de Stationslaan in een gebied met bijzondere stedenbouwkundige en architectonische waarden.

Kenmerken

Deze website wordt u aangeboden door de gemeente:



Met dank aan:

logo logo

Colofon | Proclaimer