Algemene begraafplaats + toegangshek, Hofstraat 2
De Algemene begraafplaats werd rond 1910 aangelegd. Het fraaie gietijzeren toegangshek is een rijksmonument. De begraafplaats is gelegen aan de zuidkant van het dorp Loppersum aan de Hofstraat, die een verbinding vormt tussen de Tuinbouwstraat en de Kruisweg.
Het rijk gedecoreerde begraafplaatshek stond eerst aan de Kruisweg, maar toen de Hofstraat werd aangelegd is het hek verplaatst. De begraafplaats komt wegens te weinig monumentale aanleg en zerken niet voor bescherming van rijkswege in aanmerking, maar is wel van lokaal (genealogisch) belang.
Het smeed- en gietijzeren hek bestaat uit twee kleine en twee grote platte opengewerkte pijlers, voorzien van symbolische afbeeldingen, waartussen vier beweegbare delen. De symbolen hebben betrekking op leven en dood. In de grote pijlers twee kruisende sikkels, een staartbijtende slang, een gevleugelde zandloper en op de top een vlinder en twee takken. In de kleine pijlers twee omgekeerde kruisende brandende toortsen en op de top een lelie. De uitdovende fakkel, de zeis, de treurboom, de zandloper met vogel en vleermuisvleugel zijn symbolen van de tijd, dag en nacht. De vlinder is het zinnebeeld van de ziel die het lichaam verlaat. Vaak wordt ook de ouroboros afgebeeld, zoals ook hier. De in zijn staart bijtende slang is een teken van de kringloop van het bestaan of de eeuwigheid.
De vier beweegbare delen van het hek zijn opgebouwd uit stijl- en regelwerk; pieken. Het hek wordt aan de achterzijde gesteund door ijzeren stangen.
Het baarhuisje met chalet-details (geen monument) stamt uit de aanlegperiode. Op de begraafplaats zijn diverse interessante bewerkte zerken en enkele grafkransen te vinden. Ook de bekende Lopster architect Oeds de Leeuw Wieland en zijn vrouw zijn op deze begraafplaats begraven. De Leeuw Wieland overleed op 7 mei 1919 te Loppersum, zijn vrouw overleed een dag later, op 8 mei 1919. Beiden stierven aan de gevolgen van een Spaanse griepepidemie.
Het hek is van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde: als voorbeeld van een begraafplaatshek uit omstreeks 1900 in de provincie Groningen, vanwege de bijzondere vormgeving en het gebruik van symboliek en vanwege de zeer hoge mate van gaafheid.