Gemeente Eemsdelta Logo dat naar de hoofdpagina leidt presenteert:

STAAT IN EEMSDELTA

Kunst en architectuur in Eemsdelta

vergroot

afdrukken Hervormde Janskerk

Architectuur
toon vergroting Hervormde Janskerk
toon vergroting Hervormde Janskerk
toon vergroting Hervormde Janskerk

Hervormde kerk, Torenstraat 15, Huizinge
De huidige Janskerk, oorspronkelijk vernoemd naar Johannes de Doper, dateert uit het tweede kwart van de 13de eeuw. Het rijksmonument is een van de best bewaarde romanogotische kerken in de provincie Groningen.
De huidige eenbeukige kerk met halfrond gesloten koor op een verhoogd kerkhof is overigens niet de eerste. Er heeft ten minste een eerdere kerk gestaan, waar aan het einde van de 12de eeuw de latere abt van het klooster Bloemhof in Wittewierum, Abt Emo van Bloemhof, pastoor was. Het koor is het rijkst uitgevoerd met zware lisenen, rondboogfriezen – die onder de dakvoet met gepleisterde boogvelden- ronde gepleisterde nissen en rondboogvensters met kraalprofielen. In de noord en de zuidmuur van het schip zitten laaggeplaatste vensters. De grote spitsboogvensters in de zuidgevel dateren net als de spitsboogpoortjes in de noord- en zuidmuur uit de late middeleeuwen.
De lage toren dateert uit de 14de eeuw. In 1847 werd gepoogd deze te verhogen, maar in 1868 werd deze opbouw weer weggehaald en vervangen door het huidige tentdak. In de toren hangen twee klokken; een uit 1452 en een uit 1950. De kerk werd gerestaureerd tussen 1960 en 1963 naar plannen van O. Offringa en is eigendom van de Stichting Oude Groninger Kerken.
De klokkenstoel heeft twee klokken waarvan een van G. Klinge? Uit 1452 met een diameter van 63 cm. Het mechanische smeedijzeren torenuurwerk stamt uit 1663.
Het interieur wordt overdekt door meloenvormige koepelgewelven waarop zich fragmenten bevinden van romanogotische baksteenimitatie-beschilderingen, maar ook latere gotische schilderingen van onder meer het Laatste Oordeel en rank- en bloemmotieven. In het koor bevindt zich een 15de eeuws gemetseld sacramentshuisje. Tot de inventaris behoren een in opdracht van de bewoners van de borg Fraam gemaakt koorhek (1641), een preekstoel met snijwerk van M. Walles en het wapen van de familie Albeda (1808) en een door L. en J. van Dam gebouwd tweeklaviersorgel (1824-25). In de kerkvloer liggen enkele laat gotische zerken: twee 16de eeuwse priesterzerken en een 17de eeuwse met het wapen van de familie Coenders.

Kenmerken

  • Locatie: Torenstraat 15
  • Plaats: Huizinge
  • Bouwjaar: Tweede kwart 13de eeuw
  • Gebouwtype: kerkgebouw

Deze website wordt u aangeboden door de gemeente:



Met dank aan:

logo logo

Colofon | Proclaimer