Gemeente Eemsdelta Logo dat naar de hoofdpagina leidt presenteert:

STAAT IN EEMSDELTA

Kunst en architectuur in Eemsdelta

vergroot

Andere kunstwerken van Willem Valk

De zee

Delfzijl - Marktstraat 10

Hert

Schoolstraat

Oorlogsmonument (pelikaan)

Appingedam - Wijkstraat 38

afdrukken Gedenkteken Verzetsstrijder Fokko Reinard Zuidveld

Kunst
toon vergroting Gedenkteken Verzetsstrijder Fokko Reinard Zuidveld
toon vergroting Gedenkteken Verzetsstrijder Fokko Reinard Zuidveld
toon vergroting Gedenkteken Verzetsstrijder Fokko Reinard Zuidveld

Gedenkteken Verzetsstrijder Fokko Reinard Zuidveld , t.o. Kerkepad, Garrelsweer

Landbouwer Fokko Reinard Zuidveld (1909-1944) hield zich tijdens de oorlog bezig met diverse verzetsactiviteiten. Hij verborg onder andere bonkaarten op zijn boerderij en was betrokken bij een overval op het distributiekantoor in Slochteren.
Zuidveld was een van de leden van de Beweging Zonder Naam onder leiding van Tjaako Zijlema, die ook wel bekend stond als de Verzetsgroep Zijlema. Na de overval op het distributiekantoor van Slochteren bleek dat de groep verraden was. Fokko Zuidveld werd door de Sicherheitsdienst gearresteerd in juli 1944 en overgebracht naar het Scholtenhuis in Groningen. Tijdens de verhoren en de martelingen zweeg hij waarna hij overgebracht werd naar de Kampen Vught en Oranienburg belandde Zuidveld in Neuengamme. Daar overleed hij op 12 december 1944. In 1953 werd hij herbegraven in Garrelsweer.
Op 4 februari 1947 werd door een aantal particulieren de Stichting Monument Fokko Reinard Zuidveld opgericht, met als doel "het oprichten en in stand houden van een monument ter ere van wijlen Fokko Reinard Zuidveld". De Groninger beeldhouwer Willem Valk kreeg opdracht een gedenkteken te maken, dat op 4 mei 1948 werd onthuld.
Het gedenkteken bestaat uit een enigszins taps toelopende natuurstenen zuil, waarboven een sculptuur is geplaatst van twee handen die een urn omvatten, waaruit een vlam opstijgt. In de zuil is een inscriptie aangebracht: In memoriam Fokko Reinard Zuidveld 21 sept 1909, 12 dec 1944 te Neuengamme.
Om het gedenkteken is een afgebakende grindbak aangebracht welke omringd is door een smeedijzeren hekwerk.


Kenmerken
Door: Willem J. Valk

Kenmerken

Deze website wordt u aangeboden door de gemeente:



Met dank aan:

logo logo

Colofon | Proclaimer