Gemeente Eemsdelta Logo dat naar de hoofdpagina leidt presenteert:

STAAT IN EEMSDELTA

Kunst en architectuur in Eemsdelta

vergroot

afdrukken Hoogte Eenum Schansweg 2

Architectuur
toon vergroting Hoogte Eenum Schansweg 2
toon vergroting Hoogte Eenum Schansweg 2
toon vergroting Hoogte Eenum Schansweg 2

Wierde Eenumerhoogte, Schansweg, Eenum
Eenumerhoogte, vroeger ook Oostrum genoemd, is een deels afgegraven wierde ten oosten van Eenum, aan de weg naar Leermens. De wierde lag op de rechteroever van de Fivel op een kwelderwal die loopt van Ten Post over Loppersum, Eenum, Leermens, Godlinze naar Spijk, waar de Fivel een monding had die tot Usquert reikte. De Eenumerhoogte wordt vaak de hoogste wierde in Groningen genoemd, maar is met een hoogte van 5,4 meter lager dan de wierden van onder meer Godlinze, Eenum en Leermens.
De wierde stamt van rond het begin van de jaartelling en werd vermoedelijk vanaf de 3de eeuw nC. Bewoond. De wierde speelde een rol bij de rechtstoel van het Eesterrecht. Tussen 1910 en 1930 werd het deel van de wierde ten noorden van de weg afgegraven waarbij een vroegmiddeleeuws grafveld(500-750 nC) werd ontdekt, dat werd onderzocht door de bekende archeoloog professor Albert van Giffen (1884-1973). Andere belangrijke archeologische vondsten die Van Giffen deed waren onder andere paalresten van rond 170 vC, de onderkaak van een bruine beer (Romeinse tijd of vroege middeleeuwen), een elandgewei, schedels van oerossen, een geïmporteerd taxushouten medicijn- of cosmeticadoosje uit de Romeinse tijd en een vogelbeeldje (3de eeuw), beide in de collectie van het Groninger Museum. Verder nog resten van allerlei aardewerk en gereedschappen uit diverse perioden van de bewoning. De grond van de eeuwenoude woonheuvels in Groningen werd onder meer gebruikt om de kale zandgronden in Drenthe vruchtbaarder te maken.
Het grafveld met 14 crematies en inhumaties (begraving van doden) is nog aanwezig in de bodem en vormt de belangrijkste reden dat de wierde is aangewezen als rijksmonument.
Op de wierde stond lange tijd een boerderij, die nadat een plan voor een park was afgeketst in 1996 wegens bouwvalligheid, uiteindelijk werd gesloopt en vervolgens werd vervangen door een villa.

Kenmerken
Locatie: Eenum-Schansweg
Plaats: Eenum
Bouwjaar: begin jaartelling
Gebouwtype: wierde

Kenmerken

  • Locatie: Schansweg 2
  • Plaats: Eenum
  • Bouwjaar: Begin jaartelling

Deze website wordt u aangeboden door de gemeente:



Met dank aan:

logo logo

Colofon | Proclaimer