UTP stekker
Op de rotonde van de N33 ter hoogte van de Google-vestiging in de Eemshaven, werd in 2018 een markant kunstwerk in de vorm van een UTP-stekker onthuld.
Het kunstwerk, ontworpen door Studio 212 Fahrenheit uit Groningen, kon er komen dankzij de afscheidsreceptie van Harm Post als directeur van Groningen Seaports. Diverse bedrijven schonken geld als een soort van afscheidsgeschenk voor de aankoop van het werk. Het stekkerkunstwerk markeert de internationale rol die de Eemshaven als ‘dataport en glasvezelrotonde’ in toenemende mate inneemt. Het kunstwerk werd met een druk op de knop zelf door Harm Post onthuld.
Het grote object van polyester werd in opdracht van Studio 212 Fahrenheit uitgevoerd door Blowups, een bedrijf in het Noord-Limburgse Heijen, dat veel gigantische kunstwerken van polyester produceert.
Het grote 3D-object bestaat uit vier delen, drie kabeldelen en een UTP-stekker. De kabeldelen zijn los van elkaar 5 meter, 4,5 meter, 6 meter en 9 meter lang. Studio 212 Fahrenheit maakte het ontwerp en leverde de 3D-bestanden aan. Blowups freesde het object in delen uit PUR-schuim, de onderdelen zijn daarna samengesteld en versterkt met een aantal lagen glasvezelversterkt polyester. Het gedeelte van de UTP-stekker is gemaakt met een basis van staal en daarna bedekt met polyester. Voor de echte UTP-kabel uitstraling is het gehele 3D-object afgewerkt met een zilver metallic coating.
Studio 212 Fahrenheit uit Groningen werd opgericht door Albert Buring (Amsterdam, 1977) en Paul Mulder (Oldekerk, 1979). Studio 212 Fahrenheit is een Dutch design studio, hun werk beweegt zich op het snijvlak van design en kunst. Een team van professionals, inclusief ingenieurs, metaalbewerkers, interieurbouwers werkt ideeën uit voor ruimtelijke objecten, installaties, interieur design, etc. Ze werken zowel voor musea en overheid als voor bedrijven en particulieren.
Blowups is in 1990 opgericht door de broers Hub en Roel Rasker. Bij Blowups wordt alles zelf gedaan in de 1.300 m2 grote werkplaats in het Noord-Limburgse Heijen. Met een zeer hecht team van 15 vakmensen, traditionele gereedschappen en geavanceerde machines, worden de producten gerealiseerd. De missie van Blowups is het maken van mooie dingen. Blowups werkt voor reclamebedrijven, standbouwers, interieurbouwers, kunstenaars, pretparken, recreatieparken, beheerders van openbare ruimtes, architecten, A-merkfabrikanten en ook eindgebruikers uit verschillende bedrijfstakken. Voor industriële toepassingen van polyester wordt samengewerkt met productontwerpers, engineers, bouwers en fabrikanten.
Kenmerken
Door: Studio 212 Fahrenheit