Grote Belt, Delfzijl
In 2019 werd dit kunstwerk van de Leidse beeldhouwer Frans de Wit (1942-2004) onthuld op het veldje bij de toegang naar de Grote Belt in Delfzijl. Het kunstwerk is een schenking van een inwoner van Delfzijl.
Het kunstwerk van cortènstaal bestaat uit gesloten en open holle en bolle cirkels die een zekere mate van balans verbeelden. De vorm van het kunstwerk symboliseert de Grote Belt, een zeestraat tussen de Deense eilanden Seeland en Funen. De gemeente heeft daarom samen met de gever en de weduwe van Frans de Wit deze plek voor het kunstwerk uitgezocht.
Frans de Wit was een van de beste Nederlandse beeldhouwers van zijn generatie, tezamen met Carel Visser, David van de Kop, Cornelius Rogge en Lon Pennock. Hij bouwde aan een indrukwekkend oeuvre, waarin opdrachten voor beelden in de openbare ruimte een grote plaats innamen. Als beeldhouwer refereerde De Wit voortdurend aan basisvormen en -principes. Geometrische kernwaarden – vierkant, driehoek, cirkel – zijn evenzeer uitgangspunten als de tegenstellingsparen gesloten-open, horizontaal-verticaal, hol-bol, organoïde -abstract. Het tarten van de zwaartekracht zodanig dat de spanning voelbaar is, maar ook werken met krachten die inherent zijn aan de gekozen materialen: het zoeken naar evenwicht. Metaal, steen, hout en beton worden in hun waarde gelaten.
Kenmerken
Door: Frans de Wit