Het monument in de vorm van een scheepsboeg herdenkt een vergeten groep slachtoffers van de scheepsramp met de ‘Joanna’, een paar dagen na het einde van de Tweede Wereldoorlog. Het monument vervangt de bestaande houten kruizen.
De Joanna verging op 8 mei 1945 waarbij 39 dwangarbeiders omkwamen. Na de recapitulatie van Duitsland voer de Joanna van het Duitse eiland Wangerooge naar huis. Onderweg naar de vrijheid liep het schip op een zeemijn in de Eems ter hoogte van Spijk. Negenendertig van de zesenveertig opvarenden hebben de explosie niet overleefd. De zeven die het overleefd hadden, zaten, vermoedelijk, op het dek. Bewoners van Spijk zagen en hoorden de explosie. Zij hebben de weinige overlevenden uit het water kunnen halen. Deze reddingsactie was niet zonder risico.
Doordat de lichamen lang in het water hebben gelegen, waren sommigen niet meer herkenbaar en identificeerbaar. Alle slachtoffers zijn begraven op het begraafpark Delfzijl.
De werkgroep 4 mei en de gemeente Delfzijl wilden door het oprichten van dit monument een waardevolle bijdrage leveren aan hoe om te gaan met het oorlogsverleden. Het monument is door nabestaanden en het bedrijfsleven betaald.