In 1937 overleed Jan Buiskool, burgemeester van Delfzijl in de periode 1922-1937.
Buiskool werd geëerd met een monument in de vorm van een fontein, een creatie van gemeentearchitect C.C.J. Welleman en architect A. van Dijk.
Het monument staat in een plantsoen omgeven door een lage bakstenen muur. In het midden staat een hoge lantaarn op een driekantige sokkel, bekleed met stenen platen. Op de sokkel staan aan twee zijden de teksten Jan Buiskool, Burgemeester van Delfzijl en Van Delfzijl’s dankbare bevolking.
De fontein werd in 1938 in werking gesteld door de commissaris van de Koningin mr. J. Linthorst. Bij deze gelegenheid werd door burgemeester L.H. van Julsingha bekend gemaakt dat de Raad had besloten het betreffende plein het Burgemeester Buiskoolplein te noemen.
Jan Buiskool (Heveskes, 1875 - Delfzijl, 1937) was predikant en burgemeester van Vlagtwedde (1919-1922) en Delfzijl (1922-1937). Naast zijn burgemeesterschap hield hij zich bezig met de bestrijding van werkloosheid in de provincie Groningen. In 1923 werd hij benoemd tot 'rijksinspecteur der werkverschaffing en steunverleening' voor de provincie Groningen. Buiskool legde zo de basis voor de grote ontginningen door werklozen van Westerwolde.
Bron: Delfzijl historiaal