Glaskunstenaar Willem Heesen te Acquoy ontwierp het monument in opdracht van het Comité Nationale en Plaatselijke Manifestaties te Delfzijl.
In de traphal van het gemeentehuis is een verlichte glazen bol ingemetseld waarin twee trouwringen zijn gevat. Deze ringen hebben toebehoord aan het joodse echtpaar Hoogstra-Campion uit Farmsum, dat door de bezetter is omgebracht.
Het Joods monument in Delfzijl is opgericht ter nagedachtenis aan 126 joodse medeburgers die door de bezetter zijn gedeporteerd en omgebracht. Het gedenkteken dient niet alleen aan de tragedie van toen te herinneren, maar moet tevens een signaalfunctie vervullen voor heden en toekomst.
Op 11 maart 1942 werden 136 joden gedwongen Delfzijl per trein te verlaten. Na een verblijf in Amsterdam werden zij via het doorgangskamp Westerbork op transport gezet naar de vernietigingskampen Auschwitz en Sobibor. Van hen keerden slechts twaalf terug. Twee joodse onderduikers de gebroeders Sleutelberg, werden vlak voor het eind van de oorlog in Farmsum doodgeschoten.
Tekst
De Bijbeltekst (Spreuken, 16:6a) die in het Hebreeuws in het monument is gegraveerd luidt:
'DOOR LIEFDE EN TROUW
WORDT DE ONGERECHTIGHEID VERZOEND.'
Bij het monument is een Nederlandse vertaling van deze tekst aangebracht.
Bron: Ze waren onder ons, 300 jaar joden in Delfzijl , Jaap Bottema