Wagenborgen - Familie Bronsweg
Delfzijl - Handelskade Oost
Wapperkunst, Delfzijl
Wie aan vlaggen denkt, ziet de zee, strandpaviljoens, de haven en natuurlijk boten voor zich. De vlag als kleurig symbool voor een land, maar ook als baken, sein of vreugdeteken. De vlag als kleurig symbool voor een land, maar ook als baken, sein of vreugdeteken.
Sinds 1997 wordt de dijk tussen het Eemshotel en de haven gedurende de zomermaanden opgesierd door zeven bijzondere vlaggen: in plaats van de bekende driekleur wapperen hier kunstwerken aan de 12 meter hoge masten. Initiatief tot de ‘Wapperkunstgalerie’ werd genomen door de gemeente Delfzijl, de Culturele Raad, IVAK de Cultuurfabriek en het Waterschap Eems-Zijlvest (sinds 2000 is de naam gewijzigd in waterschap Noorderzijlvest). Zij formuleerden criteria en gaven bekendheid aan dit kunstproject, dat zo mooi past in deze omgeving. Het leidde tot een twintigtal reacties van kunstenaars uit het hele land.
De beeldhouwer en schilder Marte Röling put voor haar werk vaak inspiratie uit het Groninger land met zijn weidse ruimte, de eindeloze horizon en de hoge luchten. Voor de Wapperkunstgalerie maakte zij vijf vlaggen met afbeeldingen van kleurige luchten, de zon en de maan. Het gegeven ‘vlaggen’ is voor Röling niet nieuw; in haar werk komt het herhaaldelijk voor. Zo ontwierp zij voor de Rijksuniversiteit Groningen een beeld, dat ook de vorm van een banier aanneemt. Die kan, in tegenstelling tot de Delfzijlse vlaggen, echter niet wapperen.
Carla de Winter ontwierp een Maigretvlag. Zij kwam als winnaar uit de bus van een wedstrijd die uitgeroepen was in het kader van het Maigretjaar in Delfzijl. De Winter laat zich inspireren door haar omgeving en reizen die ze maakt. Naast het schilderen van model en portret heeft ze in opdracht verschillende muurschilderingen en ontwerpen gemaakt, o.a. voor AKZO, het Eemshotel en het Kinderwagenmuseum. Ze exposeert in binnen en buitenland o.a. Verenigde Staten, Finland, Frankrijk en Duitsland. De Winter was destijds woonachtig in Delfzijl en gaf daar 25 jaar teken- en schilderlessen. Tegenwoordig woont ze in Groningen waar ze een atelier aan huis heeft.
Op de vlag van de Delfzijlse kunstenaar Dina Belga prijken, hoe kan het anders, rozen. Al heel lang is zij gefascineerd door deze bloem, die daarom een telkens terugkerend motief in haar werk vormt. Belga vond dat de plek op de dijk een zonnige, warme en vrolijke bijdrage nodig had en koos daarom voor een type roos dat daaraan voldeed: de ‘Tequila Sunrise’. Deze roos past volgens haar bij onze tijd en bij het nieuwe elan van Delfzijl.
Bron: Kunst aan de kust; buitenbeelden in en om Delfzijl, E. R. Bouma en C. ten Bruggencate. Uitg. van de Culturele Raad Delfzijl, 1999.